tirsdag den 21. januar 2014

At så sine egne Akeleje, Brudeslør og Solhat stauder

Jeg overvejer at denne år at prøve at så mine egne stauder. Hvor jeg så lige får plads til dem i haven ved jeg ikke endnu, men ellers kan jeg jo altid glæde andre med en plante engang næste år.
Jeg har tænkt på at så akeleje og brudeslør samt solhatter.
Akeleje, eller Aquilegia, som mange måske kende fra ens forældres eller bedste forældres haver, er en smuk staude som fin og elegant trives sammen med blandt andet roser og også blandt rhododendron. Mange af dem giver en del og rimmelig store blomster omkring de 5 cm. De kan fåes i rigtig mange farver, både mørk purpur og 2 farvet som billedet. Den kræver ikke så meget at en men vil gerne have lidt fugtig jord. Derfor jeg har mine blandt rhododendron, hvor jorden er løst men fugtigt. Man kan så dem sidst på efteråret direkte i jorden også vil de spire frem her i foråret. Da jeg endnu ikke har fået frøene, så bliver de sået hen omkring marts måned i stedet for. Så vil de nok have blomster næste år.  
Brudeslør skulle også være let at dykker fra frø. Jeg synes det er fin og let staude som kan stå i mange bede da den næste ikke fylder, men giver en let hed blandt de andre stauder. Den er også god som snitblomst til en buket. Den vil også først blomste til næste år. Såningen er også her i forår. Blandt roser eller andre stauder tror jeg at jeg vil have dem. Mellem de flotte solhatte jeg har kommer brudeslør til at stå.  
Solhat kendes af mange og nydes af lige så mange. Jeg har selv en del af dem i haven og nyder når de høj sommer står i alt deres pragt. Det er også en nem staude, som bliver rimmelig høj omkring 1 mtr, dog uden at den vælter, så ingen opbinding er krævet. Jeg har en del Magnus, som her på billedet, emn jeg har bestilt frø til Starlight blot for at have en anden sort i haven også, farven er dog lidt i samme retning, så forskellen bliver ikke så stor. Marts måned starter tiden for såning af dem. Så det prøver jeg. 

Gælden for alle 3 stauder, skulle være at de er forholdsvis nemme at så og få succes med så derfor starter jeg med dem, så kan man altid prøve de lidt svære, når man har styr på såning af dem her. Jeg glæder mig til en dag at vise frugten af ens arbejde med såning af stauder. Det er fordelen ved vinter tiden, det er at man kan planlægge ens arbejde i haven for foråret og sommeren. 
Hvis der er nogle som har erfaring med såning af disse stauder og har nogle gode fif så høre jeg gerne fra jer. 

fredag den 17. januar 2014

Vinteren som ikke rigtig er kommet

Så kom dagen hvor vi fik lidt sne. Det er dog allerede ved at være væk igen. Denne år har vinteren været mere end mild i vejret og det kan ses i haven. Naturen er så småt begyndt at tage forskud på foråret.
Flot ser det nu år der er sne i haven og der lysne så dejligt op i denne mørke tid. 

Kaprifolien er ved at springe ud, lige tidlige nok. Er spændt på at se hvordan den bliver i år. 

Påskeklokke og her i fuld blomst.



Som i kan se er det også ved at komme godt gang i de andre. Det skal ikke vare længde inden jeg skal have klippet de gamle blade af, så rust ikke spæder sig til de nye skud. Når der kommer et par dage uden frost om natten, så kan man nemt klippe dem ned på denne tid af året. Så får man også lidt fornemmelse af at et nyt år er på vej og så småt er ved at komme igang. Det kribler allerede i mine finger for at komme i haven en dejlig solskins dag, hvor man også kan høre fugle synge, mens en svag vind lave en sagte lyd i træernes top. Jo jo have drømmene er i gang. 

Vintergækken er som altid en af de først forårs bebuder, som kigger op af jorden. Det undre mig hver år, at den kan skyde op i denne kolde tid og nogle gang også mens der stadig er frost om natten og jorden er lidt hårdt. Op det kommer den lille fligtig løg plante. 

Det er også har efter julen, hvor man ikke har så mange familie og venner kom sammen og jule fester og andre dejlig ting i den mørke tid, så nu er der bedre tid til at begynde at tænke på det nye have år som kommer. Nu kan man sidde og læse en god have bog eller på tv2 fri se havemagasinet og begyndt at tænke og drømme ny tanker for ens have. 

For mig bliver der kun til nogle små rettelse i have, ingen store planer, hvert fald ikke p.t. :-) 
I år bliver dog først gang jeg holder åben have. Aaskov havekred komme på besøg d 26 august i år, og det bliver første gang andre end venner og familie kommer og se ens have, så jeg er spændt på hvad de som komme synes om min have. Håber de kan li den, måske ikke så meget som en selv, efter som mange jo holder meget af det som de selv har lagt blod, sved og tåre i, og jeg har lagt mange timer i have. 
Jeg har også en mål om at tage billede af alle planter/blomster når de springer ud i løbet af året. Måske får man en dag lave en lille fotoalbum med året der gik i haven, som man kan nyde en vinter dag. Nu for vi se om jeg får taget det hele med. Jeg vil i hvert fald prøve at gøre en indsat for det og billederne her i dag er da en start på dette.